Gör som 500 000 andra nöjda kunder - Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Vi lär dig bemästra hopprepet

Vi lär dig bemästra hopprepet

Har du också varit med om..

...att du klurat på ett problem i dagar, till och med veckor, för att sedan inse att svaret du sökte inte alls var så komplicerat som du trodde? Att svaret du sökte i själva verket fanns rakt framför näsan hela tiden? Då är du långt ifrån ensam. På något sätt verkar det som om vi människor har en tendens att göra saker svårare än de egentligen borde vara.

I jakten på den perfekta träningsformen är det nog många som gått denna väg till mötes. Så i kontrast till att försvåra det för oss, kommer vi idag slå ett slag för en övning som verkligen går “back to basics”. Hoppreps-hoppning.

ATT HOPPA HOPPREP ÄR EN TYPISK ÖVNING SOM GLÖMS BORT PÅ GYMMET.

Kanske just för att den är så enkel. Men att hoppa hopprep är faktiskt en helt fenomenal helkroppsövning.
Genom att hoppa hopprep tränar du inte bara konditionen, utan också styrkan och spänsten i bålen, benen och axlarna. Till skillnad från många konditionsmaskiner tränar hopprepet också vår koordination och balans.

Här kommer våra tio bästa tips för att bli en riktig mästare på hopprepshoppning.

1. Skaffa dig ett bra hopprep.
Ju bättre rep, desto lättare och roligare kommer det bli att träna. Speedropes är för dig som vill hoppa dubbelhopp och snabba enkelhopp. De har en tunnare vajer som lättare reagerar på handledens rotation. Tjockare hopprep kräver mer kraft för att rotera, men är lättare att kontrollera, vilket kan vara bra för en nybörjare. Viktade rep skulle vi enbart rekommendera till vana hoppare som vill få ytterligare träning i armar och handleder. För att träna teknik är oviktade rep bättre lämpade.

2. Ställ in hopprepet efter din längd.
Ett rätt inställt hopprep är A och O för att kunna hoppa ordentligt utan att behöva fastna med fötterna i repet eller behöva veva som en galning. För att hitta din längd skall du stå rakt på båda fötterna. Sen placerar du mitten av repet under din ena fot. När du spänner repet uppåt ska handtagen nå upp till strax ovanför dina bröstvårtor. Du behöver endast justera ena handtaget så att repet passar ordentligt. Det är bättre att repet är lite för långt än tvärtom. Då kan du alltid finjustera ytterligare.

3. Använd skor.
När vi tränar med hopprep, och särskilt som nybörjare, finns det en överhängande risk att råka bli piskad av sitt egna rep. För att slippa ömma tår, samt få en mjukare landning vid varje hopp rekommenderar vi att du använder skor.

4. Värm upp.
Med uppvärmda muskler och leder minskar risken slitage och skador. All träning blir bättre med en uppvärmd kropp. Fokusera på att värma upp hand- och fotleder, axlar, ben och vader samt bålen. Börja med att hoppa lugnt i någon minut innan du övar höjden på tempot på hoppen.

5. Hitta en bra hopp-yta.
Säkerställ att det är fritt på golvet och att det är helt slätt. Kanter och sprickor är inte bra. Se till att det är fri yta framåt, bakåt och ovanför dig. Det är väldigt irriterande att tappa takten i hoppandet p.g.a att repet fastnar under sin bana.

6. Försök hoppa mjukt.
Många nybörjare tenderar att landa hårt på hela foten. Det blir både jobbigare och mindre effektivt. Försök hålla dig lätt på tårna och använd studsen från fotlederna och benen. Riktigt bra hopp ska kännas studsiga och lätta. Testa att lek runt med höjden på hoppen och att hoppa från ena till andra foten för att komma in i en bra känsla av lätthet och studs.

7. Rotera hopprepet med handlederna.
Med ett rätt utmätt hopprep ska du inte behöva veva dina underarmar och axlar för att klara av varje hopp. Träna på att låta lätta handledsrotationer driva runt repet iställer för att göra stora cirklar med underarmarna. Det kommer göra att du spar otroligt mycket energi.

8. Håll ner axlarna.
Som ny hoppare är man ofta anspänd i början. Då vill axlarna spännas och gå upp mot öronen. Du kommer både hoppa bättre och slippa en stel nacke om du håller axlarna nere.

9. Håll armbågarna nära kroppen.
Många tenderar att låta armarna sträckas ut i sidorna när de hoppar, särskilt när de hoppar dubbelhopp. Vi sparar på våra krafter och slipper mjölksyra i axlarna om vi håller armbågarna nära kroppen. Låt de max gå ut 10 cm från dina sidor.

10. Öva, öva öva.
Hopprep är en komplex övning. Att komplexa övningar kräver träning är sedan gammalt. För att bli en bättre hoppare rekommenderar vi att du avsätter ca 5 minuter av passet åt att öva dig i svårare hopp, såsom dubbelhopp eller att korsa armarna, och därefter ca 5-10 minuter på bara hoppa normalt. Det kommer helt klart bli grym träning!

DEN ERFARNA HOPPAREN

När du fått rutin på ditt hoppande kommer du lätt kunna ta fram ditt hopprep så fort träningssuget faller in. Repet i sig tar varken plats eller väger något vilket gör att det lätt får plats i väskan. Och de enda träningskläderna som krävs är ett par skog och något lätt och ledigt du kan hoppa i. Hopprepet är perfekt när du är på resa och/eller när du har ont om tid att träna på. Att hoppa hopprep går att göra nästan överallt, bara du letar upp en fri yta. Detta skapar perfekta träningsmöjligheter för effektiv träning, var du än är, när du än vill.

Några idrottare som verkligen lagt beslag på hopprepet är boxarna. Tack vare hopprepets förmåga att träna både kondition, styrka, spänst och balans har boxare i alla tider hållit hopprepet kärt. Det tycker vi att du också bör göra!

KOLLA IN ETT URVAL AV VÅRA BOXNINGSPAKET OCH HOPPREP HÄR NEDAN: