Hitta tillbaka till träningsglädjen
Hitta tillbaka till träningsglädjen
Framgång är en fråga om inställning. Ser du positivt på dig själv, dina styrkor och din förmåga att utvecklas, kommer känslan av framgång att vara ofrånkomlig.
Varför tränar vi egentligen?
Målen att gå ner i vikt och/eller bygga muskler kan vara startskottet för en träningsresa, men när rutinerna väl har kommit på plats inser nog de flesta att det som fick dem att börja egentligen bara var delmål på vägen.
När vi zoomar ut från de enskilda passen och de specifika målen får vi grepp om helheten. Träning handlar i grund och botten om att få oss att må bättre och känna oss mer bekväma i våra kroppar.
Den verkliga upptäckten under träningsresan är inte de nya formerna på kroppen, utan stoltheten och tacksamheten över att få finnas i våra egna kroppar. Att få uppleva känslan av att bli överraskad av vad vi klarar av, eller känna sådant vi tidigare inte känt.
Tvivel kryper sig på
Även om man kommit igång med sin träning, klarat av sina första mål och till och med fått träning att bli en naturlig del av vardagen, kan gamla tvivel lätt smyga sig tillbaka. När vi utvecklas sätter vi gradvis ribban högre och högre. Det som var ett framsteg igår kan kännas som en medioker prestation idag. Glömskan över var vi började gör oss blinda för hur långt vi faktiskt har kommit. Istället för att känna stolthet över våra framsteg upplever vi frustration över det vi inte har klarat av – än.
Hur behåller du en positiv inställning till din utveckling?
När känslan av otillräcklighet dyker upp kan du använda dessa fem tips för att hitta tillbaka till träningsglädjen och njuta av processen:
1. Träna bland vänner
Gymmet ska vara en plats där man vill varandra väl och gläds åt varandras framgångar. Om detta inte är fallet bör du antingen försöka bryta den stela stämningen som råder på gymmet eller byta gym. Hitta en plats som tar stolthet i sin sammanhållning och vänlighet. I längden mår vi alltid bättre av att vara på snälla platser.
2. Njut av din egentid
Din träningstid ska vara din frizon – tid för dig själv och din fantastiska kropp. Nästa gång du tränar, ge dig själv lite extra tid för att varva ner, värma upp, träna och samla dig igen. Om träningstiden effektiviseras för mycket tappar vi mycket av det som gör träningen till mental avkoppling och gymmet till en lustfylld plats. Se därför till att åtminstone ett pass i veckan får tillräckligt med utrymme i din kalender för att du ska hinna njuta av alla delar du värdesätter.
3. Pusha dig lagom
Man kan alltid bli bättre, lyfta tyngre, springa snabbare. Just därför ska vi inte bli trollbundna av ständig utveckling. Framsteg får gärna sporra oss, men ska inte ta överhanden över vårt fokus. En dag kommer vi alla dö, och efter den dagen spelar inget personbästa i världen någon roll. Så fastna inte i loopen av ständig förbättring – njut av att se dig göra framsteg, men kom ihåg att den största vinsten är att du håller igång och tar hand om dig själv.
4. Var din egen bästa vän
Ingen är perfekt. Alla, oavsett nivå, har något de kämpar med. Hur vi känner kring vår prestation och hur väl vi faktiskt presterar korrelerar inte alltid. Elitidrottare kan känna sig värdelösa, trots att de är bättre än de allra flesta.
Värdesätt det du kan idag. Din självkänsla börjar med dig själv och din förmåga att ge dig själv beröm. Klappa dig själv på axeln för det du åstadkommit.
Våga stanna upp och reflektera
Ta ett steg tillbaka och minns varför du började träna och hur långt du faktiskt har kommit. Detta kräver lite ansträngning, särskilt om du fastnat i att tvivla på dig själv. Men när du märker att du tidigare klarat av saker du inte trodde var möjliga, kommer du inse att du är starkare än du tror.
Så ta ett djupt andetag och uppskatta allt du redan åstadkommit sedan du klev in på gymmet för första gången. Kliv av den mentala "lyckojakten" och inse att det är här och nu, i processen, som du finner din styrka och glädje.