Fri frakt på alla ordrar över 800kr!

Vad är styrkekurvor och motståndsprofiler?

Vad är styrkekurvor och motståndsprofiler?

Om du vill bli riktigt vass på styrketräning...

...och muskeluppbyggning är det bra att ha koll på begreppen styrkekurvor och motståndsprofiler. När vi förstår principerna bakom dessa två begrepp kan vi få en bättre förståelse för olika styrkeövningars natur och hur de påverkar oss som utövare. Bli en hejare på att bygga styrka med dina fria vikter och/eller träningsmaskiner.

Här kommer förklaringarna till dessa viktiga begrepp:

Vad är Styrkekurvor?

En styrkekurva beskriver förhållandet mellan muskelns förmåga att generera kraft och vinkeln i leden under en rörelse. Det finns tre huvudtyper av styrkekurvor:

  1. Ascenderande styrkekurva: Kraften ökar ju närmare slutet av rörelsen man kommer. Exempelvis i en bänkpress där det blir lättare mot toppen.
  2. Descenderande styrkekurva: Kraften är störst i början av rörelsen och minskar när du närmar dig full kontraktion. Exempelvis i en pull-up där det är svårast i början.
  3. Klockkurva (Bell-shaped): Kraften är lägst i början och slutet av rörelsen men högst i mitten. Detta är vanligt i övningar som bensträck.

Vad är Motståndsprofiler?

Motståndsprofilen beskriver hur motståndet förändras genom en övnings rörelsebana. Motståndsprofilen påverkas av hur vikter, kablar eller maskininställningar påverkar belastningen under övningens utförande. Övningar kan designas för att matcha eller förändra motståndet, baserat på den naturliga styrkekurvan för den muskel som tränas, för att optimera muskeltillväxt och minska risken för skador.

Här kommer de två huvudsakliga motståndsprofilerna:

1. Linjärt Motstånd

Motståndet är konstant genom hela rörelsen. Traditionella fria vikter som hantlar och skivstänger ger ofta ett linjärt motstånd. I exempelvis ett marklyft är motståndet linjärt, samma vikt under hela lyftet.

2. Variabelt Motstånd

Motståndet varierar genom rörelsens olika faser. Exempel på redskap som ger variabelt motstånd är:

  • Gummiband: Motståndet från ett gummiband ökar ju längre vi drar i bandet.
  • Kedjor: Om du gör squats med kedjor eller band som hängs på stången kommer du att uppleva ett variabelt motstånd. När du sänker dig ner minskar belastningen eftersom delar av kedjorna eller banden vilar på marken. När du reser dig upp ökar motståndet eftersom kedjorna lyfts från golvet.
  • Maskiner: Vissa avancerade träningsmaskiner är designade för att anpassa motståndet efter en muskels specifika styrkepotential. Detta kan exempelvis ske i vissa benpressmaskiner som kan ge mer motstånd i mitten av rörelsen där benen är starkast.